Kiertotalous

Kiertotalous vähentää ympäristöongelmia ja tarjoaa mahdollisuuksia uusille innovaatioille

Kiertotaloudessa materiaaleja ja resursseja pyritään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti ja kestävästi. Sen tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja luonnonvarojen kulutusta sekä edistää kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. Kiertotalous perustuu siihen, että materiaalin/tuotteen elinkaarta pyritään pidentämään ja materiaalit kierrättämään niin monta kertaa kuin mahdollista.

Kiertotalouden keskeisiä käsitteitä ovat materiaalien kierto, tuotteiden uudelleenkäyttö ja uusiokäyttö sekä resurssien säästäminen. Esimerkkejä kiertotaloudesta ovat esimerkiksi FF:n tuotteiden/ ratkaisujen suunnittelu kestäväksi ja helposti korjattavaksi, kierrätysmateriaalien käyttö tuotteiden valmistuksessa, jätteen lajittelu ja kierrätys sekä energian ja veden säästäminen tuotantoprosesseissa.

Kiertotalous on tärkeä keino edistää kestävää kehitystä ja vähentää ympäristöongelmia, kuten ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Se tarjoaa myös mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille ja innovaatioille, jotka perustuvat resurssien tehokkaaseen käyttöön ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, joita FF-FUTURE monissa hankkeissaan kehittää.

FF-FUTURE kehittää muovin kierrätystä vahvasti yhteistyössä sisaryrityksensä Finnfoam Oy:n kanssa. Monet näistä hankkeista ovat alkaneet jo ennen FF-FUTURE:n syntymää. Alla tietoa muutamasta jo julkaistusta hankkeesta.

Inosence Polyol Oy (inosence.com) on FF-FUTURE:n omistama ekologinen polyolitehdas, jonka päätuote polyesteripolyoli on Finnfoam Oy:n valmistaman FF-PIR:n toinen pääraaka-aine. Polyolitehdas käyttää pääraaka-aineenaan vaikeasti kierrätettäviä PET-muovia sisältäviä jätteitä, kuten esimerkiksi monikerroskalvoja (https://yle.fi/a/3-12496179). Kehityshanke alkoi vuonna 2015 Allard van der Walin ja Sami Häkkisen aloitteesta ja heidän laboratoriossansa kehittämästään teknologiasta. Teollinen massatuotanto alkoi vuonna 2021 ja täyteen vauhtiin päästiin kesällä 2022. Tuotannosta yli 80 % toimitetaan tällä hetkellä Finnfoam Oy:lle FF-PIR eristeiden valmistukseen.

Polystyreenin liuotinkierrätys on uudenlainen tapa ottaa puhdas polystyreeni talteen. Teknologia mahdollistaa polystyreenin kierrätyksen, vaikka sen osuus jätteestä olisi vain jopa alle 50 %. Kehityshanke alkoi opinnäytetyöstä vuonna 2018, jossa limoneeniä käytettiin EPS:n kierrätykseen. Limoneenin kaikki ominaisuudet eivät täyttäneet Finnfoamin vaatimuksia, ja siksi tutkittiin satoja muita vaihtoehtoja. Vaihtoehdoista valittiin kaksi parasta ja niille myönnettiin myös patentti. Ensimmäinen pilottilaitos valmistuu Finnfoamin Salon tehtaalle vuonna 2023. Teknologian kaupallistaminen alkaa vuonna 2024 nimellä FF-ReusePS.

FF-kierrätyssäkillä Finnfoam kerää talteen työmailta kovia vaahtomuoveja, joilla ei ole puhtausvaatimuksia. Tämä oli ensimmäistä laatuaan koko maailmassa. Projekti alkoi vuonna 2018, jolloin samalla kehitettiin uusi tuote FF-SILENT. Siinä avainasemassa on kierrätetty kovaeristevaahto rouhe, jonka ei tarvitse olla täysin puhdasta. Eristerouhe sekoitetaan huokoistettuun keraamivaahtoon, jolloin saadaan massa, jolla on erittäin hyvät ääneneristys ominaisuudet – ja siitä nimikin SILENT. Massalla on myös erittäin hyvät palotekniset ominaisuudet – selvästi paremmat kuin esimerkiksi kipsilevyllä. Kierrätyssäkki lanseerattiin Etelä-Suomessa 2019. FF-SILENT:n massatuotannon käynnistymistä hidasti skaalaamisen tekniset haasteet. Vuonna 2022 tuotanto saatiin käyntiin ja seuraavia tuotantolinjoja suunnitellaan Finnfoamin muille tehtaille. FF-FUTURE Oy:llä on käynnissä myös useita uusia kiertotalouden kehityshankkeista, joista päästään toivottavasti kertomaan pian lisää.

Siirry takaisin sivun alkuun